Oletko koskaan nähnyt äänimaljoja - tai kuullut niistä? Monelle äänimaljat saattavat olla joogatunneilta tuttuja. Niiden lempeä sointi saattelee kuulijansa rentoutumaan ja kääntymään sisäänpäin, huomaamaan oman itsensä ja unohtamaan ulkomaailman.
Mutta mitä nämä äänimaljat ovat?
Äänimaljojen historia kulkee tuhansien vuosien taakse. Kerrotaan, että niiden alkuperä on jo Mesopotamiasta yli 5000 vuoden takaa, josta ne sittemin kulkeutuivat Kiinaan, Tiibetiin, Nepaliin ja Intiaan. Näillä alueilla äänimaljat ovat olleet osa historiaa ja kulttuuria jo 2000 vuoden ajan. Länsimaihin nämä maljat rantautuivat vasta 1970 luvulla.
Maljojen valmistus tapahtuu edelleen pääasiassa Aasian alueella. Maljojen materiaali on yleensä pronssia (kuparin, tinan ja sinkin seos) tai seitsemän metallin seos (kupari, tina, sinkki, rauta, lyijy, kulta ja hopea)- seitsemän maametallia jonka sanotaan vastaavan seitsemää energiakeskusta- chakraamme.
Terapeuttisessa käytössä olevat maljat taotaan käsin muotoonsa. Sen jälkeen ne hiotaan tasaisiksi ja kiillotetaan. Joihinkin maljoihin voidaan vielä etsata kauniit koristekuviot.
Miksi äänimaljojen sointi on niin rentouttavaa?
Äänimaljahoito perustuu sekä auditiiviseen kokemukseen eli maljojen sointiin jonka aistimme kuuloaistin kautta että maljojen värähtelyyn, jonka voi tuntea kehossa. Koska kehostamme jopa 70% on vettä, tuntuu äänimaljojen sointi kehossa värähtelynä ihan solutasolla saakka. Näin ollen keho saa hierontaa sellaisillakin alueilla, joihin ei hierojan sormet yllä.
Eri kokoiset äänimaljat soivat eri taajuudella. Suuremmat maljat soivat matalammilla taajuuksilla ja soinnilla, pienemmät maljat korkeammilla ja kirkkaammalla äänellä.
Äänimaljahoidossa keho saa hierontaa sellaisillakin alueilla, joihin ei hierojan sormet yllä.
Aivomme värähtelevät päivän aikana eri taajuuksilla, riippuen aktiivisuudestamme ja mitä olemme tekemässä. Äänimaljahoidossa aivoaallot synkronoituvat äänimaljojen värähtelyyn ja matalammilla taajuuksilla voidaan hyvinkin päästä tilaan, joka on unen ja valveen rajamailla. Äänimaljojen rikkaat ylä-äänet ovat hyvin intensiivisiä ja koskettavat suoraan sydäntä ja sielua.
Sanotaankin että yksiäänimaljahoito vastaa parhaillaan parin- kolmen tunin syvää unta.
Äänimaljahoito on ennen kaikkea hyvinvointi- ja rentoutushoito, jolla vahvistetaan kehon kykyä pyrkiä luonnolliseen tasapainoon. Äänimaljahoito ei korvaa virallista terapiaa eikä lääketieteellistä hoitoa. Toisin sanoen äänimaljoilla ei hoideta sairauksia tai kiputiloja vaan keskitytään kehossa jo olevaan hyvään. Kun solut saadaan värähtelemään, se tukee kehon immuunipuolustusta ja voi herättää kehossa voimaa parantaa itse itseään. Keho ja mieli omaavat kyvyn palauttaa oma tasapainonsa, jos niille vain annetaan tila ja mahdollisuus.
Sanotaankin että yksiäänimaljahoito vastaa parhaillaan parin- kolmen tunin syvää unta.
Mitä äänimaljahoidossa tapahtuu?
Kun saavut ensimmäistä kertaa äänimaljahoitoon niin käymme aloituskeskustelun. Kyselen sinulta vointiasi ja tämänhetkisestä elämäntilanteestasi. Se antaa minulle taustatietoa tulevan äänimaljahoidon suunnitteluun.
Äänimaljahoito tehdään aina asiakkaan toiveiden mukaan joko hoitopöydällä maaten tai jos makuulla olo tuntuu hankalalta, voidaan hoito tehdä myös istuen.
Tarkoitus on saada olosi mahdollisimman mukavaksi, joten voit tukea itseäsi tyynyillä hyvään asentoon ja halutessasi voit käpertyä viltin alle lämpimään.
Hoidon alussa soitan esimerkiksi Zaphir-tuulikelloa, jonka kirkas sointi saattelee sinut rentoutumisen alkuun. Hoito jatkuu erikokoisten äänimaljojen soitolla. Soitan äänimaljoja sekä kehosi energiakentässä että kehosi vieressä ja kehollasi, vaatteiden päällä.
Äänimaljojen sointi ja värähtely rentouttavat sekä kehoa että mieltä ja voit kaikessa rauhassa päästää irti kaikesta- olet turvassa, juuri siinä hetkessä. Voi olla että vaivut uneen tai ainakin unen ja valveen rajalle. Hengitys syvenee ja mieli tyhjenee turhasta hälinästä. Kun hoito päättyy, kerron siitä sinulle ja herättelen sinut lempeästi hetkeen.
Äänimaljojen sointi ja värähtely rentouttavat sekä kehoa että mieltä ja voit kaikessa rauhassa päästää irti kaikesta- olet turvassa, juuri siinä hetkessä.
Äänimaljahoidon jälkeen saat maata rauhassa ja tunnustella, miltä hoito on tuntunut ja mitä kehosi sinulle kertoo. Saat hiukan juotavaa ja voit pikkuhiljaa lähteä liikkeelle.
Ensimmäinen äänimaljahoito kestää yleensä noin 30 minuuttia jotta keho saa tottua uuteen hoitomuotoon rauhassa, ilman pelkoa "yliannostuksesta". Seuraavilla kerroilla hoito kestää noin 45 minuuttia.
Äänimaljahoidon jälkeen varaan aina pienen hetken, jolloin voit jakaa tuntemuksiasi ja ajatuksia hoidosta. Otan enemmän kuin mielelläni vastaan palautetta äänimaljahoidostani.
Miltä äänimaljahoito tuntuu?
Äänimaljahoito tuntuu jokaisesta meistä hiukan erilaiselta. Jokainen hoitokerta on omanlaisensa ja tuntemukset voivat vaihdella sinulla kerrasta toiseen. Tähän vaikuttaa esimerkiksi kehon ja mielen tila sekä senhetkinen elämäntilanteesi.
Ei ole olemassa oikeaa ja väärää tuntemusta- jotkut kokevat hoidon kokonaisrentouttavana ja saattavat jopa nukahtaa. Toinen voi kokea väreilyä ja tärinää kehossa sekä hoidon aikana että vielä sen jälkeenkin. Myös painon tunne kehossa ja raajoissa voi syntyä hoidon aikana.
Eri äänimaljat voivat myös tuntua erilaisilta- isot maljat mataline äänineen tuntuvat yleensä voimakkaammin jaloissa, pienien maljojen kirkkaat soinnut voivat olla kuin ilotulitusta aivoissa!
Jokainen hoitokerta on omanlaisensa ja tuntemukset voivat vaihdella sinulla kerrasta toiseen.
Mikäli jokin tuntuu hoidon aikana epämiellyttävältä, neuvon kuuntelemaan tuntemusta hetken aikaa- pysyykö se samanlaisena, voimistuuko vai häviääkö? Epämukavuutta ei tarvitse sietää, eli jos jokin sinusta hoidossa tuntuu ikävältä eikä tunne häviä, on hyvä sanoa siitä jo saman tien hoidon aikana. Tällöin tiedän olla soittamatta siinä kohtaa tai sillä maljalla enempää.
Kenelle äänimaljahoito sopii?
Äänimaljahoito on täydellinen hyvinvointihoito stressaantuneelle, jos tuntuu että sinulla on energian puute, univaikeuksia tai hankaluuksia keskittyä. Äänimaljoilla voidaan edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Levännyt keho ja mieli toimii paremmin ja on vastustuskykyisempi.
Lempeää äänimaljahoitoa voidaan tehdä kaiken ikäisille, ihan jo synnytykseen valmistautumisesta lähtien, vauvasta vaariin!
Esteitä äänimaljahoidolle on esimerkiksi akuutit loukkaantumiset, raskauden ensimmäinen kolmannes, vaikea masennus, vakava sydänsairaus tai sydämentahdistin, verisuonitukokset tai akuutissa vaiheessa oleva tulehdussairaus tai kasvain.
Näissä tilanteissa en soita maljoja suoraan keholla tai ihan kehon lähettyvillä, vaan suosittelen rentouttavaa sointukylpyä. Sointukylvyssä maljoja soitetaan samassa tilassa hieman kauempana hoidettavasta- tämä myös on rentouttava muoto.
Onko sinulla jotakin kysyttävää äänimaljahoitamisesta? Oletko jo kokeillut äänimaljahoitoa tai haluaisitko kokeilla?
Olet lämpimästi tervetullut hoitoon!
Rakkaudella,
Janna
Comments