top of page

Joogabolsteri - mikä ja miksi?

Päivitetty: 30. huhtik.


Joogabolsteri venytelyn apuna

Joogaamisen aloittamiseen ei tarvita kuin yksi askel - vaikka omalle olohuoneen matolle.


Välillä kuulee juttuja että joogaaminen olisi välineurheilua. On joogamattoa, bolsteria, joogatiiliä, painotyynyjä ja joogavöitä. Ensimmäinen otsikko kirjoituksessani on totta- ei joogaamiseen tarvita kuin yksi lyhyt askel - sinne matolle. Joogan voi aloittaa ilman mitään apuvälineitä, sinä ja matto lattialla riitätte.


Itsekin joogasin pitkään ennen ensimmäisen bolsterin hankintaa. Olin kyllä ommellut niitä jo vuosia muille joogaajille ja joogastudioille, mutta kuten tiedät; suutarin lapsella ei ole kenkiä.... Kun viimein sain oman bolsterin (sekin oli vahingossa väärillä mitoilla ommeltu eikä päätynyt myyntiin), nousi oma joogaharrastukseni mielenkiinto ja harjoitusten hyödyllisyys keholleni aivan uudelle tasolle.Jooga ei ole suoritus


Se on hetki pysähtymistä oman kehon äärelle ja itsensä kuuntelemista jokaisessa liikkeessä ja asennossa eli asanassa. Ohjaajaa tai muita joogaajia ei kannata tuijottaa siinä mielessä että itse pitäisi taipua samalla tavalla ja yhtä pitkälle.

Jooga on pysähtymistä hetkeksi oman itsesi äärelle

Joogabolsteri, joogatiilet ja viltti joogamatolla

Jos olet kuten minä- taipuisa kuin vanha kelopuu (toisin sanoen täysi pökkelö) niin suosittelen katsomaan opastuksen liikeeseen ja sen jälkeen joogaamaan silmät kiinni.


Itseäni joogaaminen silmät suljettuina auttaa keskittymään omiin tuntemuksiin ja oman kehon viesteihin. Näin vertaan tekemistäni vain itseeni ja voin todeta, että joinakin päivinä keho on vetreämpi kuin muina.
Joogan ei ole tarkoitus sattua. On myös hyvä muistaa, että jokainen meistä on anatomiselta rakenteeltaan erilainen. Venytys voi tuntua mutta sen on oltava siinä kokoluokassa, että voit rentoutua ja hengitellä rauhassa viipyen asennossa nautiskellen. Juuri tässä joogabolsteri tulee monelle hyväksi apuvälineeksi.


Miten käytän joogabolsteria?


Joogabolsteri antaa hyvän tuen kun harjoittelet uusia asentoja. Bolsterin avulla voit totuttaa kehosi uusiin asentoihin ilman että sinun täytyy venyä ääriasentoihin. Näin pystyt rentoutumaan venytykseen, antaa painovoiman tehdä työtä hyväksesi ja vain nauttia olostasi hyvin tuettuna ja kannateltuna.Bolsteri auttaa renotutumaan ja antaa kehollesi hyvän tuen uusiin asentoihin

Joogabolstereita voi käyttää monin eri tavoin apuna.

Bolsterin asemesta voit tietysti käyttää erilaisia tyynyjä tai rullalle käärittyä huopaa ja jos tarvitset tukevampaa tai korkeampaa tukea, voit kokeilla kirjoja tai vaikka kahvipakettia.


Bolsterin etuna on kuitenkin napakkuus ja sen muodossa pysyminen. Bolsteri ei myöskään luista alta ja karkaa kesken harjoituksen. On tärkeä pystyä luottamaan tukeen jotta keho ja mieli voivat rentoutua harjoitukseen.


Itse käytän bolsterin lisänä litteää koristetyynyä, joka on juuri sopiva lisä takapuolen alle lonkaa kohottamaan tai pieni lisäkoroke bolsterin päälle tarvittaessa.

Mitä on hyvä huomioida bolsteria hankkiessa?


Joogabolsterin valinta kanattaa tehdä huolella. Kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen tuote, joten sen on oltava sinulle juuri sopiva- niin kooltaan, ominaisuuksiltaan kuin myös silmää miellyttäviltä väreiltään.


Bolstereita on erilaisilla täytteillä. Itse suosin tattariakanaa sen monien hyvien ominaisuuksien vuoksi. Luonnonmateriaalina se on ekologinen pitkäikäinen ja sopii erinomaisesti ilmavana täytteenä myös joogaan.


Akanatäytteinen bolsteri on suhteellisen painava ( M-kokoinen painaa noin 3 kg) joten se on tukeva ja antaa luotettavan tuen. Sitä voit myös muokata muodoltaan itsellesi ja harjoitukseen sopivaksi.


Bolsterin valinnassa on myös hyvä kiinnittää huomiota omiin tarpeisiin ja myös omiin mittoihin.

Niin sanotun normaalikokoisen bolsterin pituusmitta on noin 60 cm ja halkaisija reilut 20 cm. Jos olet keskimittaista paljon lyhyempi tai pidempi, kannattaa bolsteri tilata sen mukaan.


Mikäli kaipaat vain pientä tukea polvien alle tai pienempää tukea venytystä varten esimerkiksi selkärangan pituussuunnassa, voit myös kokeilla kapeampaa bolsteria.


Pienempi joogabolsteri eli rentoutusrulla

Valitse omiin tarpeisiisi ja mittoihisi sopivan kokoinen bolsteri

Valmistan tilauksesta halkaisijaltaan hiukan pienempiä ja lyhyempiä bolstereita kuin myös pidempiä bolstereita tilaajan tarpeen mukaan. Tämä yksilöllinen muokkaus kannattaa ehdottomasti tehdä. Näin joogabolsteri on juuri sinulle täydellinen ja tukee optimaalisesti kehoasi.
Muita asioita, jotka on hyvä huomioida joogabolsterin valinnassa on päällyskankaan materiaali. Luonnonmateriaalit tuntuvat mukavalta ihoa vasten joten suosittelen puuvillaa, pellavaa ja hamppua. Mikäli valmistuksessa on käytetty uusiomateriaaleja, on tuotteen ekologinen jalanjälki pienempi. Erillinen, irroitettava päällinen lisää myös käyttömukavuutta kun päällinen on helposti pestävissä ilman täytteen tyhjennystä.

Luonnonmateriaali on miellyttävin bolsterin päällisessä

Tarkista myös että bolsterin suljenta on selkeä ja että siinä ei ole teräviä osia (esim. vetoketjun vedin) jotka voisivat tarttua vaatteisiin tai tuntua ikäviltä harjoituksen aikanaNyörillä kiinni kurottava bolsteri

Jos käytät bolsteria vain kotona, ei painolla ole niin suurta merkitystä. Mutta jos olet aikeissa käyttää samaa bolsteria myös joogastudiolla niin kannattaa pohtia, onko bolsteri painoltaan sellainen, että jaksat kuljettaa sitä mukanasi joogatunneilla.


Kuljetuksesta puheen ollen- tarkista hankinnan hetkellä myös että joogabolsterissa on kantokahva.

Kahvan avulla bolsterin nostelu ja siirtäminen harjoituksen aikana on helpompaa. Pidempää kuljetusta varten suosittelen käyttämään joko bolsterin ympärille kiedottavaa kantovyötä tai kassia.Hyvässä joogabolsterissa on erillinen sisätyyny, jossa on vetoketjuaukko. Tämän aukon kautta pystyt muokkaamaan bolsterin täyttöastetta. Säätelemällä täytteen määrää sinulla on tarpeesi mukaan joko paksumpi, napakka bolsteri tai pehmeämpi, muokkautuvampi bolsteri käytössäsi.

Akanatäytteistä bolsteria voit muokata itsellesi sopivaksi säätelemällä täytteen määrää


Joogabolsteri on paljon enemmän kuin pelkkä joogaväline

Joogabolsteri sisustustyynynä


Joogabolsteri toimii loistavana tyynynä sohvalla- joko pään alla tukena tai polvitaipeiden alla rentotuttaen selkää. Joogabolsterin päällä on myös mukava istua eli se voi toimittaa myös lattiatyynyn virkaa.


Näin sitä ei ole tarvetta piilottaa kaappiin käyttökertojen välillä, vaan se voi toimia sisustustyynynä ja olla käytössä myös muulloin kuin joogatessa.Hyvä idea, eikö vain?

Nainen JAATUn takana, Janna

Rentouttavin alkuvuoden terveisin,

JannaErityiskiitos joogakuvissa mallina omassa joogastudiossaan toimineelle Arctic Skyn Minna Katajalle - olet paras!


Comments


bottom of page