top of page

Kuinka järjestän toimivan vaatekaapin

Päivitetty: 13. tammik. 2021
 

Tämä teksti on osa Vaatekaapin kaappaus- Unelmiesi vaatekaappi minikurssia, päivä 3

 


Kun karsiminen on tehty on aika tutkia kuinka saada vaatekaappisi parhaaseen mahdolliseen järjestykseen. Nyt en puhu mistään sisustuslehden sivuille sopivasta, kuvauksellisimmasta kaapista. Tarkoitan sinun tarpeisiisi ja vaatteillesi sopivinta säilytystapaa.


Tämä on kurssin osuus, mihin suosittelen käyttämään aikaa ja hiukan ekstra vaivaa.

Reunaehdot tälle osuudelle määrittelevät tietenkin olemassa olevat fyysiset tilat sekä niihin mahdutettavien vaatteiden määrä. Onko käytössäsi kokonainen vaatehuone vai yksi tai kaksi kaappia? Tilaan olisi sovittava käyttöösi jääneet vaatteet ilmavasti järjestettyinä.


Ilmavasti? Siis niin, että näet helposti yhdellä silmäyksellä, mitä vaatteita sinulla on. Jotta pystyt vaivatta ottamaan vaatteen käyttöösi ilman että joudut siirtämään muita, edessä olevia vaatteita. Että vaatteesi ovat ripustettuna tai taiteltuina omille paikoilleen niin, että ne ovat heti kaapista otettaessa käyttökelpoisia, ilman silitystä tai höyrytystä.Tässä vaiheessa, pysähdy hetkeksi ja mieti, millaisia vaatteita olet järjestämässä kaappiin. Millainen on käytettävissä oleva tila?

Mitä ja minne?

  • Syvät hyllyt mahduttavat paljon vaatteita, mutta usein takana olevat vaatekappaleet jäävät helposti unohduksiin.

  • Laatikostoissa on niiden mallista riippuen hiukan samanlainen ongelma.

  • Tangolle vaatteita mahtuu yllättävän paljon pieneen tilaan, kaikkia vaatteita ei kuitenkaan voi säilyttää hengarilla esimerkiksi materiaalin venyvyyden takia.


Hyllyille ja varsinkin suurempiin laatikostoihin suosittelen käyttämään koreja, laatikoita tai muita sopivia, jämäkkiä säilytystarvikkeita. Esimerkiksi kauppojen paksut kestokassit ovat oivia tähän, voit katsoa taitteluohjeet täältä. Näihin on helpompi taitella vaatteet ja tarvittaessa voi koko hyllyn kokoisen korin ottaa kerralla esille ja tutkia sen sisältöä rauhassa.


Lipaston laatikon voi jakaa pienempiin osiin sijoittamalla sinne useamman laatikon tai käytttämällä valmiita tilanjakajia. Sisälaatikoiksi kelpaavat esimerkiksi erikokoiset pahvi- tai muovilaatikot. Koska niitä ei ole tarkoitus nostella kuten hyllyillä olevia laatikoita, niiden ei tarvitse kestää painoa. Tärkeintä on saada tila jaettua sopiviin osioihin.


Tangolle voi vaateripustimissa laittaa käytännössä kaikki muut vaatteet paitsi edellä mainitut, herkästi venyvät vaatekappaleet, alusvaatteet ja sukat.
Minkä mukaan vaatteet sitten kannattaa järjestää?


Tämä on täysin itsestäsi ja tarpeistasi kiinni. Vain sinä tiedät, mikä tapa järjestää vaatekaappi on sinun elämääsi sopivin vaihtoehto.


Tavallisin tapa on varmaankin järjestää vaatteet kategorioittain; t-paidat, topit, housut, mekot jne kaikki omiin ryhmiinsä.


Riippuen mieltymyksistäsi ja arkisista tarpeistasi, pohdi myös voisiko esimerkiksi vaatteen käyttötarkoituksen mukaan tehty ryhmittely toimia; kotivaatteet- työvaatteet- urheiluvaatteet- juhlavaatteet- tyyppisesti.


Vai laittaisitko ennemmin ennalta mietityt, valmiit vaateyhdistelmät rekille? Näin aamut ja matkalle lähdöt helpottuvat, kun aikaa ei kulu yhdistelmien pohtimiseen.


Vaatteet voi myös ryhmitellä värin mukaan, tai käyttää väriryhmittelyä vaatekategorian sisällä tai valmiissa vaateyhdistelmissä.


Vain sinä tiedät, mikä tapa järjestää vaatekaappi on sinun elämääsi sopivin vaihtoehto.


Pinoon vai pystyyn?


Kuinka viikkaat vaatteesi on täysin makuasia.

Ellet käytä hyllyillä koreja tai muita säilytyslaatikoita, kätevintä on varmaan tehdä vaatteista pinoja.

Pystyviikkaus sopii laatikoihin ja koreihin. Pystyviikkaaminen voi vaikuttaa aluksi hankalalta, mutta on osoittautunut arjessa yllättävän käteväksi ja nopeaksi tavaksi. Tämän vaihtoehdon etuna on se, että näet kaikki vaatteet kerralla (vrt. pinoja kaksi peräkkäin hyllyllä vs. yksi laatikko) ja voit ottaa yhden vaatekappaleen mistä tahansa välistä, ilman että koko pino sortuu.


Olen vahvasti sitä mieltä että pystyviikkauksella säästät myös tilaa koska saat enemmän vaatteita mahtumaan samaan laatikkoon tai hyllyyn.Lisätilaa


Esimerkiksi käsilaukut, vyöt, huivit ynnä muut helposti riipustettavat tavarat voi hyvin säilöä seinään ruuvatuilla koukuilla. Näin saat käyttöösi myös tyhjän seinäpinta-alan kaapin vierestä tai vaatehuoneen seinältä. Pieniin tiloihin kätevä lisä voi olla myös kaapinoveen tai välioveen ripustettava naulakko.
Saitko tästä uusia ideoita tai haluaisitko jakaa parhaat vinkkisi?

Kuulen mielelläni lisää!

Comments


bottom of page