top of page

Mitä rentoutusohjaaja tekee?
Olen viime keväästä saakka opiskellut kokonaisvaltaista rentoutusohjaajan tutkintoa. Halu oppia lisää rentoutumisen fysiologiasta kumpuaa omista kokemuksista ja tarpeista ymmärtää, kuinka kehomme ja hermostomme toimii.


Opinnot ovat olleet valaisevia ja olen hyvästä anatomian ja fysiologian osaamisestani riippumatta saanut paljon uutta tietoa ja ymmärrystä hermostosta ja kuinka voimme siihen itse omilla teoillamme vaikuttaa.


Koska rentoutusohjaaja ei ole nimikkeeltään monellekaan tuttu, avaan tässä blogitekstissä enemmän sitä, mitä opinnot pitävät sisällään sekä myös mitä kokonaisvaltainen rentoutusvalmentaja tekee.


Kokonaisvaltaisen rentoutusohjaajan opinnot

Olen opiskellut kokonaisvaltaiseksi rentoutusohjaajaksi Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopiston kurssilla keväästä 2023 lähtien. Tapaamme kerran kuukaudessa lähipäivillä tai etänä (itse olen ollut etänä koko kurssin ajan). Kurssipäiviin kuuluu luentoja sekä paljon harjoituksia.
Rentoutusohjaajan opinnoissa pääpaino on hermoston toiminnan ymmärryksessä. Olemme opiskelleet hermoston anatomiaa sekä asioita, jotka vaikuttavat suoraan hermostoomme.


Opiskelemme hengitystä, aivojen rakennetta, hermoston rakennetta.Teemme hengitysharjoituksia, kehon liikeharjoitteita, rentoutusharjoituksia ja meditaatiota. Yksi tärkeä osa opintoja on oma harjoittelu, jota tehdään säännöllisesti ja pidetään myös harjoittelupäiväkirjaa. Näin saa itse kokea eri harjoitusten vaikutusta hermostoon ja kehoon.


Ymmärrys ihmiskehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeydestä on vain vahvistunut opintojeni aikana. Olen enemmän sinut itseni kanssa ja olen oppinut tunnistamaan kehollisia tuntemuksia ja sanoittamaan omaa oloani ihan eri tavalla kuin ennen opintojani.

Ymmärrys ihmiskehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeydestä on vain vahvistunut opintojeni aikana.

Yksi suuri ja tärkeä osa opintoja on myös ollut oman vertaisryhmän tapaamiset. Olemme keskustelleet opintojen eri aihealueista ja tehneet harjoitusohjauksia toisillemme. Rakentavan palautteen saaminen ja yhdessä asioden pohtiminen on ollut mielestäni parasta opintojen antia.
Mitä rentoutusohjaaja käytännössä tekee?

Niin, mitä minä sitten rentoutusohjaajana oikeastaan teen? Rentoutusohjaajana työskentelen ihmisten kanssa auttaen heitä saavuttamaan rentoutumisen ja hyvinvoinnin tilan erilaisten menetelmien avulla. Tehtäväni on tarjota tukea ja ohjausta heille, jotka kamppailevat stressin, ahdistuksen, tai muiden elämän haasteiden kanssa.


Rentoutusohjaajana työskentelen ihmisten kanssa auttaen heitä saavuttamaan rentoutumisen ja hyvinvoinnin tilan erilaisten menetelmien avulla.

Kuvaus kokonaisvaltaisen rentoutusohjaajan työstä voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Rentoutusohjaaja on kuin lempeä opas, joka kuljettaa matkalle kohti sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Hänen taitonsa perustuvat erilaisiin rentoutumisen ja mielenrauhan tekniikoihin, jotka auttavat sinua löytämään tasapainosi kiireisen ja vaativan arjen keskellä.

Miten rentoutusohjausta tehdään?

Rentoutusohjausta voi toteuttaa monella eri tavalla, sekä ryhmässä että yksityistapaamisissa.


Ryhmässä käydään läpi rentoutumisen fysiologiaa ja edetään pienin askelin eri harjoitteiden avulla hermoston tasapainottamiseen sekä rentoutumisen harjoittamiseen. Ryhmässä myös omien kokemusten ja hyväksi todettujen vinkkien jakaminen on tärkeä osa ohjausta.


Yksityistapaamisen aikana taas suunnitellaan ohjelma juuri sinun omiin tarpeisiisi.

Yksityistapaaminen rentoutusohjaajan kanssa voisi kuvata henkilökohtaisena seikkailuna oman hyvinvointisi syvyyksissä. Alussa keskustelemme elämäsi tämänhetkisestä tilasta, tuntemuksistasi ja tavoitteistasi. Rentoutusohjaajana olen läsnä, kuuntelen herkällä korvalla ja luon turvallisen tilan avoimelle vuorovaikutukselle.Sekä yksityistapaamisessa että ryhmässä rentoutusharjoitukset voivat vaihdella pehmeästä kehon liikkeestä ja hengitysharjoituksista progressiiviseen lihasrentoutukseeen ja meditaatioon. Rentoutusohjaajana autan sinut lempeästi näiden harjoitusten läpi,näin voit löytää oman tapasi rentoutua ja irrottautua stressin otteesta.
Rentoutusohjauksen tavoitteet ja kuinka niihin voidaan päästä

Rentoutusohjaajana autan sinua omassa tavoitteessasi kohti tasapainoisempaa elämää. Kun hermoston ylivireystila saadaan purettua, tutustut itseesi paremmin . Näin olet myös jatkossa vahvempi elämän pienille tai suuremmille vastoinkäymisille.


Valmennuksen aikana saatat löytää uusia tapoja hallita stressiäsi ja kehittää tietoisuutta omasta kehostasi ja mielestäsi. Rentoutusohjaajana kannustan sinua löytämään päivittäin hetken itsellesi, jolloin voit harjoitella näitä rentoutumistekniikoita ja rakentaa vahvempaa yhteyttä sisäiseen rauhaasi.Rentoutusohjaajana autan sinua omassa tavoitteessasi kohti tasapainoisempaa elämää.

Yhteistyö rentoutusohjaajan kanssa ei rajoitu vain tapaamisiin. Annan sinulle joka tapaamisen yhteydessä myös työkaluja ja harjoituksia, joita voit käyttää arjessasi itsenäisesti.


Oman elämäntilanteen pohdinta, harjoitusten integrointi omaan arkeen ja harjoitusten vaikutusten huomioiminen ovat tärkeitä tehtäviä matkalla oman hermostosi tuntemiseen ja tasapainon löytämiseen.

Näiden tehtävien avulla voit jatkaa rentoutumisen ja hyvinvoinnin harjoittamista myös tapaamisten välillä.
Rentoutusohjaajan työ tiivistettynä


Jos tiivistäisin kokonaisvaltaisen rentoutusohjaajan työn pariin lauseeseen niin kirjoittaisin näin:

Rentoutusohjaajana haluan auttaa sinua löytämään tasapainon elämässäsi tarjoamalla tukea, ohjausta ja käytännön työkaluja stressinhallintaan ja rentoutumiseen. Minun tavoitteenani on auttaa sinua rakentamaan kestäviä tapoja edistää hyvinvointiasi ja elää täysipainoista elämää. Näin voit löytää uudestaan ydinminäsi- oman, ihanan itsesi.


tavoitteenani on auttaa sinua rakentamaan kestäviä tapoja edistää hyvinvointiasi ja elää täysipainoista elämää. Näin voit löytää uudestaan ydinminäsi- oman, ihanan itsesi.

Jos olet kiinnostunut ohjauksesta, niin helmikuussa 2024 starttaavat Mielen Sopusointu- rentoutusvalmennusryhmät. Ryhmiä on kaksi- lähiryhmä Ivalossa sekä verkon kautta toteutettava etäryhmä. Valittavansia on 1, 2 ja 3 kk kokonaisuus.
Tilaa Hyvän Mielen kirjeeni niin saat ensimmäisenä tiedon, kun valmennusryhmien ilmoittautuminen avautuu.
Kaunista, itsesi näköistä uutta vuotta lempeydellä toivottaen,

Janna
コメント


bottom of page