top of page

Tiedätkö kuinka kauan kosmetiikkatuotteesi säilyvät?Kosmetiikkatuotteiden merkintöjä ohjaa lainsäädäntö. Jokaisessa tuotteessa on oltava merkintä joko parasta ennen- päiväyksellä tai eränumerolla. Lisäksi tuotteeseen on merkittävä säilyvyys avattuna. Parasta ennen ja PAO (Period After Opening) -merkintä ovat vaihtoehtoiset merkinnät tuotteesta riippuen. Tuotteessa ei lain mukaan siis tarvitse olla näitä molempia merkintöjä, toinen niistä riittää.Entä mistä voit tarkistaa tiedot omista tuotteistasi?

Alla olevissa kuvissa näet merkintöjä, joita tuotteista voit löytää.Mikäli tuotteen säilyvyys on yli 30 kuukautta niin siihen ei tarvitse merkitä parasta ennen päivämäärää, vaan tarralappuun kirjataan se tuote-erän numero, jolla juuri kyseinen pullo tai purkki on täytetty. (kuvassa 180305). Huomaathan että eränumerolla ei siis ole mitään tekemistä päivämäärän kanssa.


Tuotteet, joiden säilyvyys on alle 30 kuukautta, merkitään lisäksi myös parasta ennen- päiväyksellä. (EXP) Keskimmäisessä kuvassa oleva shampoo on siis käytettävä ennen helmikuun loppua vuonna 2022.


Symboli, jossa on purkki avatulla kannella, kertoo, kuinka kauan tuotteen luvataan säilyvän käyttökelpoisena ensi avauksestaan. Kuvassa 18M =18 kkMitä voit tehdä säilyvyyden parantamiseksi?


Yleensä tuote säilyy hyvänä ainakin ilmoitetun ajan, joskus jopa sen jälkeen. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin säilyvyyden parantamiseksi:

  • vältä kosteita tiloja ja lämpöä - sekä kosteus että lämpö saavat mahdolliset mikrobit kasvamaan nopeammin

  • käytä puhtain käsin- käsistä tulevat mikrobit pilaavat usein tuotteen ennen aikojaan (voidepurkki- spaateli, luomivärit yms)

  • älä sekoita tuotteeseen esim. vesijohtovettä


Ethän lainaa kosmetiikkaasi muille - pidä ne henkilökohtaisina tuotteina.

Muista myös:

  • säilytä tuotepakkaukset aina suljettuna

  • jos parasta ennen- tai käyttökelpoinen saakka aika on mennyt, tutki aistinvaraisesti tuotetta. Onko väri, koostumus tai tuoksu muuttunut?

  • säilytä tuotteet viileässä, kuivassa ja pois auringonvalosta - ei siis pesuhuoneessa

  • älä laimenna tai sekoita tuotteita keskenään (ellei se ole tarkoitus)

  • Ota tuotetta vain puhtain käsin ja puhtailla välineillä. Käytä siis voidepurkkeihin spaattelia ja muista meikkisienten ja siveltimien säännöllinen pesu!


Ja yksi tärkeimmistä asioista: Ethän lainaa kosmetiikkaasi muille- pidä ne henkilökohtaisina tuotteina.Onko kaapissasi liikaa purkkeja?


Kosmetiikkaa ei kannata hamstrata - vaikka kuinka olisit ihastunut purkkeihin ja purnukoihin! Käyttöikä tulee yleensä vastaan nopeammin kuin huomaatkaan. Kuinka usein olet kosmetiikkatuotetta ostaessasi muuten tarkistanut siinä olevan parasta ennen- päiväyksen tai säilyvyyyden? Saanko veikata- aika harvoin?


Itse teen pari kertaa vuodessa inventaarin kosmetiikan osalta. Parhaita aikoja ovat kevät (niin juuri- silloin kun etsit aurinkohangille sitä harvoin käyttöön pääsevää aurinkovoidetta...) ja alkutalvi - kun ihosi yhtäkkiä kaipaakin enemmän kosteutta kuin ennen.


Kuten vaatekaapinkin järjestämisessä, suosittelen tyhjentämään kaikki tuottet kerralla kaap(e)ista ja käymään läpi ne aloittaen päiväysmerkinnöistä.

Vanhentuneet (vuosia sitten) - pois! Juuri umpeen mennyt päiväys- katso, haista ja tunnustele. Luota vaistoosi- ellei rasva tuoksu härskiintyneelle ja ulkonäkö ei ole muuttunut, sen voi vielä käyttää.Jos samoja tuotteita on paljon, voit pohtia voisiko joku mahdollisesti avaamaton tuote vielä olla mukava lahja vaikka ystävälle vietäväksi? Tarkistathan päiväyksen vielä ennenkuin lahjoitat tai myyt tarpeettomat, avaamattomat tuottet pois. Mikäli jokin tuote ei ollut ihollesi sopiva, voit tarjota sitäkin eteenpäin tarvitsevalle.


Jäljelle jääneet järjestä kaappiin niin, että vanhimmat tulevat etualalle ja heti käyttöön. Mikäli käsi- tai vartalovoiteen päiväys lähenee uhkaavasti, voit käyttää sen pois nopeammin kun käytät samaa voidetta koko kropalle- käsivoide käy myös jaloille ja kuiville kyynärpäille. Näin vältyt tuotteiden pois heittämiseltä.Erityisen hyvin säilyvät kosmetiikkatuotteet


Mikäli käytät vain vähän kosmetiikkaa, suosittelen että keskityt monikäyttöisiin tuotteisiin, joilla on laaja käyttöalue. Näin vältyt siltä, että monet purkit vanhenevat kaapissa- se on hukkaan heitettyä rahaa, tilaa ja luonnonvaroja.


Vedettömät tuotteet (puhtaat öljyt, sheavoi ym) säilyvät hyvin kun niitä säilyttää oikein. Ne ovat myös monikäyttöisiä, sopivat yleensä melkein koko vartalolle ja jopa hiuksille tehohoitona.

Mikäli käytät vain vähän kosmetiikkaa, suosittelen että keskityt monikäyttöisiin tuotteisiin.

Jos haluat vähentää muoviroskan määrää etkä maksaa vedestä, voit myös harkita palashampooseen siirtymistä. Nämä saippuapalan muodossa olevat tuotteet ovat pitkäikäisiä ja säilyviä, hellävaraisia herkällekin päänahalle ja esimerkiksi matkoilla sama pala käy myös saippuasta!


 


Mitä luulet- jos nyt kurkkaat kaappiisi- löytäisitkö paljon yliajalla olevia tuotteita?

Uskallatko katsoa?

Comments


bottom of page