top of page

Vaatekierrättämisen kiemurat - pikakatsaus vaihtoehtoihin

Päivitetty: 20. elok. 2023



 

Tämä teksti on osa Vaatekaapin kaappaus- Unelmiesi vaatekaappi minikurssia, päivä 5

 

Tekstiilien kierrättäminen on nykyään melko vaivatonta. Jopa siihen pisteeseen, että esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöt hukkuvat pian pikamuodin aikaansaamaan vaatevyöryyn.



Kun sinulla on vaatetta mitä et tarvitse niin tässä on lukuisia vaihtoehtoja, mitä niille voit tehdä.


Käyttökelpoinen kiertoon, risa roskiin


Itsestään selvä asia? Niinhän sitä luulisi, mutta silti käytettyjä vaatteita keräävät tahot saavat suuren määrän täysin käyttökelvotonta tekstiilimateriaalia vaatekeräystensä kautta. Huolehdithan omalta osaltasi että näin ei pääse tapahtumaan.


Kierrätä siis vain sellaiset vaatteet, joita itsekin voisit ostaa. Voit viedä ne paikalliseen kierrätyskeskukseen, lahoittaa esimerkiksi UFF:n, Fidan, Pelastusarmeijan tai Punaisen Ristin Kontti tekstiilikeräyslaatikkoihin. Lisäksi jotkut vaatekauppaketjut kuten esim. KappAhl ja Lindex ottavat vastaan kierrätystekstiilejä.



Kierrätä vain sellaiset vaatteet, joita itsekin voisit ostaa

Kierrätyskuningattaren sivuilta löytydät hyviä viimeisiä käyttövinkkejä vaatteille ennen niiden lopullista hävittämistä. Ole kuitenkin realisti ja säästä vain sen verran riepumateriaalia tai remppavaatetta, mitä aidosti seuraavan parin kuukauden - puolen vuoden aikana tarvitset. Muutoin siirrät vain vaateongelmaasi kotona kaapista toiseen.




Myynti verkossa tai kirpputorilla


Mikäli vaatekaapistasi löytyy paljon täysin käyttämätöntä tai uuden veroista vaatetta, mitä et henno lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jää aina vaihtoehdoksi myös myydä se itse eteenpäin. Esimerkiksi Facebook kirpputoriryhmät ja Tori kautta myydään paljon tuotteita. Varaudu tässä siihen, että myyntiajat voivat olla pitkiä, ja sinä aikana nuo tarpeettomat vaatteet on säilöttävä jossakin. Riskinä siinä myös on tietysti se, että jotkut vaatekappaleet hiipivät kuin vahingossa takaisin kaappiisi...


Verkossa olevista kirpputoreista esimerkiksi Vähänkäytetty ottaa vastaan vaatteet, hinnoittelee ja myy ne puolestasi. Tässä vaihtoehdossa pääset kerralla eroon vaatteista eikä niitä tarvitse säilyttää kotona myynnin ajan.


Paras ekoteko vaatteiden osalta on olla ostamatta lainkaan, ellei vaate todella tule tarpeeseen. Säästät samalla aikaa, rahaa ja luonnonvaroja.

Valitsitpa yllä olevista kierrätysmahdollisuuksista minkä tavan vain niin muistathan jatkossa yhden asian: paras ekoteko vaatteiden osalta on olla ostamatta lainkaan, ellei vaate todella tule tarpeeseen.



Ota siis opiksesi vaatekaappisi virheistä niin et toista niitä enää tulevaisuudessa.

Säästät aikaa, rahaa ja maapallon luonnovaroja. Ja ennen kaikkea et tuhlaa omaa energiaasi.❤





Comments


bottom of page