Turvotusta jaloissa? Välillä hiki ja sitten taas kylmä? Lihakset tuntuvat raskailta ja keho ei palaudu liikunnasta?
Kiinnostuin itse tästä lymfasta eli imunestekierrosta kun lonkan keinonivelleikkausten jälkeen aloin kärsimään yhä useammin jalkojen kivuliaasta turvotuksesta. Opin vihaamaan kiristäviä sukkia ja nostamaan jalat kohti kattoa lähes päivittäin. En kuitenkaan ymmärtänyt, mistä tämä ikävä turvotus johtuu ja mitä sille voisin tehdä.
Niinpä opiskelin hiukan asiaa. Tässä blogipostauksessa käyn läpi, mitä imunestekierto on, miten se toimii, miksi se on tärkeä ja miten voit itse edistää sen toimintaa.
Mitä imunestekierto on ja miten se toimii?
Imunestekierto, joka tunnetaan myös lymfaattisena järjestelmänä, on yksi kehomme tärkeimmistä mutta usein vähiten tunnetuista järjestelmistä. Se koostuu lymfasuonista, lymfasta (imunesteestä), imusolmukkeista ja muista lymfaattisista kudoksista, kuten perna, kateenkorva ja nielurisat.
Imunestekierto on kehon nestekierto- ja puolustusjärjestelmä, joka auttaa poistamaan jätteitä, toksiineja ja muita ei-toivottuja aineita kudoksista. Se toimii rinnakkain verenkiertojärjestelmän kanssa ja sisältää seuraavat osat:
Lymfasuonet: Nämä ovat ohuita putkia, jotka kuljettavat imunestettä koko kehossa.
Imusolmukkeet: Pienet, riisiryynin-pavunkokoiset elimet, jotka suodattavat imunestettä ja sisältävät immuunisoluja, jotka taistelevat infektioita vastaan.
Imukudos: Sisältää muun muassa pernan ja nielurisat, jotka ovat osa immuunijärjestelmää.
Lymfasuonistolla ei ole verisuoniston tavoin omaa pumppua (sydän) vaan imusuoniston pumppuna toimii meidän oma lihaksistomme. Imunestekierron käynnissä pitämiseksi tarvitaankin kehon eli lihasten liikkeen sekä hengityksen aikaansaamaa pumppausta.
Imunestekierron tehtävät
Imunestekierto hoitaa monia elintärkeitä tehtäviä elimistössämme:
Jätehuolto: Poistaa kudoksiin kertynyttä ylimääräistä nestettä, proteiineja, kuolleita soluja, bakteereja, aineenvaihdunnan jätteitä sekä esimerkiksi ruoan, hengitysilman ja ihon kautta kehoomme päätyneitä myrkkyjä ja haitaillisia aineita.
Immuunipuolustus: Kuljettaa immuunisoluja ja vasta-aineita koko kehoon ja suodattaa imusolmukkeiden kautta haitallisia mikro-organismeja ja vieraita aineita.
Rasvojen imeytyminen: Ohutsuolessa imusuonet auttavat rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä ja kuljettamisessa maksaan ruoansulatuksen jälkeen.
Imunestekierron merkitys hyvinvoinnille
Imunestekierto on kriittinen osa kehon puolustusjärjestelmää. Se auttaa mm. torjumaan infektioita ja ylläpitämään nesteiden tasapainoa kudoksissa. Esimerkiksi, kun loukkaat itsesi, lymfasuonet kuljettavat valkosoluja ja muita immuunijärjestelmän osia vaurioituneelle alueelle taistelemaan mahdollisia infektioita vastaan.
Se kerää kudoksista ylimääräisen nesteen, suodattaa sen ja palauttaa sen takaisin verenkiertoon.
Imunestekiertoa voi hyvillä mielin kutsua kehomme jätekuskiksi. Se poistaa elimistöön kertyneitä kuona-aineita, joita kertyy aineenvaihdunnan sivutuottena ja haitallisia aineita, joita kehoomme tulee hengitysilmasta, ravinnosta ja ihon kautta myös esimerkiki kosmeettisista tuotteista.
Imuneste on tärkeä osa kehon immuunijärjestelmää.
Jos lymfakierto on hidastunut, kehomme immuunipuolustus ei toimi kunnolla. Kun kehossa on jatkuvaa huonosta imunestekierrosta johtuvaa turvotusta, kertyy kehoon ajan myötä erilaisia aineita, jotka eivät sinne kuulu. Jossain vaiheessa ne voivat aiheuttaa häiriöitä elimistössä, koska toksiinien jäädessä liian kauaksi aikaa elimistöön, se kuormittuu.
Hidas lymfakierto voi oireilla todella monella tapaa ja on myös joidenkin vakavien sairauksien taustalla. Esimerkiksi pitkittyneet tulehduskierteet, erilaiset kehon kiputilat, fibromyalgia, allergiat ja iho-ongelmat, päänsärky, liiallinen hikoilu ,turvotus ja selluliitti, aivosumu ja vatsavaivat.
Kuinka voin itse parantaa imunestekiertoa?
Koska tällä järjestelmällä ei ole verisuoniston kaltaista pumppua, kuten sydän on, on meidän itse omalla aktiivisuudellamme saatava imunestekiertoa vahvistumaan.
Helpoin tapa on säännöllinen liikunta, kuten kävely, uinti tai jooga. Nämä kaikki edistävät imunesteen virtausta. Liike aktivoi lihaksia, jotka sitten pumppaavat imunestettä eteenpäin. Varsinkin tasapainoa vaativa liike aktivoi pienimpiäkin sisäisiä lihaksiamme, jotka sitten painavat kasaan kapeimpia imusuonia, saaden imunesteen liikkeelle. Esimerkiksi yhdellä jalalla tehtävät harjoitteet ja varpaille nousu ovat oivia imusuonistoa aktivoivia liikkeitä!
Hengitä nenän kautta syvää palleahengitystä. Pallea on laaja, kupera, purjemainen lihas, jonka liike stimuloi sekä lepohermostoa (jolloin stressi vähenee) että myös liikuttaa sisäelimiä ja vaikuttaa näin lymfanesteen kiertoa edistävästi.
Ehkä itsestään selvä mutta tärkeydessään mainittava nesteytys. Riittävä veden juonti auttaa pitämään imunesteen juoksevana ja tehostaa näin sen virtausta. Varsinkin jos syöt paljon rasvaista ruokaa, joka tekee imunesteestä sameampaa ja "paksumpaa", on hyvä muistaa juoda riittävästi myös puhdasta, raikasta vettä tai yrttiteetä.
Riittävä veden juonti auttaa pitämään imunesteen juoksevana ja tehostaa näin sen virtausta
Myös ruokavalio, jossa on runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, ja jossa ei syödä proteiinia ja rasvaa jokaisella aterialla, auttaa imunestettä toimimaan paremmin. Runsan vihannesten käyttö ja sokerin välttäminen myös vähentävät elimistön tulehdustilaa, laskien näin turvotusta.
Käytä väljiä vaatteita, jotka eivät purista. Kaikki vaatteet, jotka jättävät iholle puristusjäljen, haittaavat myös imunesteen virtausta. Jääkö sukkien varsista jäljet nilkkoihin/sääriin? Painaako kello tai koru rannettasi? Tiukat trikoot, farkut, kaarituelliset rintaliivit tai muotoilevat alusvaatteet kannattaisi pitää vain satunnaisessa käytössä. Varsinkin meillä naisilla rintojen alueen lymfakierto on tärkeä hyvinvointimme kannalta. Joten suosittelen (mahdollisuuksien mukaan) vaihtamaan liivit kaarituettomiin malleihin ja luopumaan ainakin jokapäiväisessä käytössä kiristävistä ja litistävistä vaatteista.
naisilla rintojen alueen lymfakierto on tärkeä hyvinvointimme kannalta -suosittelen vaihtamaan rintaliivitliivit kaarituettomiin malleihin
Lopuksi- vältä pitkäaikaista paikallaanoloa ja stressiä elämässäsi. Erityisesti pitkät ajat istuen hidastavat imunestekiertoa. Samalla tavalla vaikuttaa myös krooninen stressi, joka aiheuttaa elimistössä pakene tai taistele- reaktion. Tämä reaktio jumittaa varsinkin lantion alueen lihaksistoa, joka taas vuorostaan hankaloittaa imunestekierron optimaalista toimintaa. Stressi tuo myös lihaskireyksiä muualle kehoon aiheuttaen samanlaisia haasteita imunestekierrolle.
Yhteenveto
Imunestekierto on kehomme tärkeä järjestelmä, joka tukee immuunipuolustusta, ylläpitää nestetasapainoa sekä kuljettaa ravintoaineita. Huolehtimalla liikunnasta, nesteytyksestä ja terveellisestä ruokavaliosta voit parantaa imunestekiertoa ja siten tukea kokonaisvaltaista terveyttäsi. Muista, että pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus!
Jos haluat tutustua aiheeseen lisää, voit kurkata instagramtililläni olevia lyhyitä ohjevideoita (reels) helppoihin lymfaharjoituksiin.
Syksyllä lanseeraan myös Palautumisen Polku- kokonaisvaltaisen hyvinvointivalmennuksen, joka pitää sisällään paljon tietoa lymfajärjestelmästä ja sen vahvistamisesta. Jos haluat saada ensimmäisenä lisätietoa kun valmennus on saatavilla, voit tilata 2-4 kertaa kuukaudessa ilmestyvän Hyvän Mielen kirjeeni .
Tavataanko, valmennuksessa, somessa tai kirjekavereina?
Lempeydellä,
ps.
VINKKI!
Jos olet jo pitkään etsinyt itsellesi täydellisiä, pehmeitä rintaliivejä ja alushousuja, voin kertoa että niitä valmistaa Ateljee Hupimaan Hilma. Minulla on jo 5 liivit sieltä, ne valmistetaan aina mittojen mukaan, ja mahdollinen mittakorjaustyö kuuluu aina hintaan.
Comments