
Kun puhumme primitiivireflekseistä ja sensomotorisesta valmennuksesta astumme syvälle kehon ja mielen yhteyteen. Mutta mistä oikein on kyse?
Oletko huomannut, että vaikka kuinka yrität rauhoittua, kehosi tuntuu edelleen jännittyneeltä? Ehkä uni ei virkistä, mieli käy ylikierroksilla tai tunnet, että arjen kiireet pitävät sinut jatkuvasti varpaillasi. Tämä voi johtua hermoston epätasapainosta, joka saattaa juontaa juurensa kehityksen eri vaiheissa syntyneisiin haasteisiin – esimerkiksi sammumattomiin primitiivireflekseihin tai kehittymättömiin asentorefleksihin.
Primitiivirefleksit ja niiden vaikutus hermostoon
Sekä primitiivirefleksit että asentorefleksit ovat kehon automaattisia liikemalleja. Primitiivirefleksit auttavat vauvaa selviämään ja kehittymään, mutta niiden tulisi vähitellen integroitua muiden motoristen ja sensomotoristen taitojen tieltä. Asentorefleksit sen sijaan tukevat asennon ja liikkeen hallintaa koko elämän ajan. Jos ne eivät kehity normaalisti, keho joutuu kompensoimaan liikkeitään, mikä voi johtaa keskittymisvaikeuksiin, kehon kiputiloihin ja hermoston ylikuormitukseen.
Jos primitiivirefleksit jäävät aktiivisiksi tai syttyvät uudelleen esimerkiksi trauman tai suuren elämäntapahtuman seurauksena, ne voivat aiheuttaa jatkuvaa hermoston kuormitusta. Esimerkiksi pelkohalvausrefleksi voi johtaa jatkuvaan jännittyneisyyteen ja varuillaan olemiseen, kun taas moro-refleksi voi tehdä sinusta erityisen herkän äänille, valolle ja muille ärsykkeille.
Hermoston ylivireys ja kehon kuormitus
Hermoston ollessa jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa kehosi ei pysty palautumaan kunnolla. Tämä voi näkyä monin eri tavoin:
Univaikeudet: Nukahtaminen on hankalaa, uni on katkonaista tai heräät aamulla uupuneena.
Keskittymisvaikeudet: Ajatukset harhailevat, muistaminen on hankalaa ja stressi vaikeuttaa oppimista.
Kehon jännitystilat: Hartiat, niska ja selkä ovat jatkuvasti jumissa ilman selkeää syytä.
Ärsykeherkkyys: Kovat äänet, kirkas valo tai muiden ihmisten läheisyys tuntuvat ylitsepääsemättömän kuormittavilta.
Tunteiden voimakkuus: Reagoit tilanteisiin voimakkaasti, ja mieliala ailahtelee ilman selvää syytä.
Mikä on sensomotorinen valmennus?
Sensomotorinen valmennus on menetelmä, joka auttaa hermostoa tasapainottumaan ja vähentämään kehon jatkuvaa hälytystilaa. Se perustuu ymmärrykseen siitä, että keho ja mieli ovat erottamattomasti yhteydessä – hermoston tila vaikuttaa siihen, miten reagoit stressiin, liikut, opit ja tunnet itsesi arjessa. Jos hermostosi ei tunnu pääsevän lepotilaan, kehollinen harjoittelu voi auttaa.
Sensomotorisen valmennuksen tavoitteena on vähentää hermoston kuormitusta, integroida primitiivirefleksejä ja vahvistaa asentorefleksien toimintaa. Kun hermosto oppii säätelemään itseään paremmin, myös arki muuttuu helpommaksi ja kehosi alkaa voida paremmin.

Sensomotorinen valmennus käytännössä
Sensomotorinen valmennus sisältää yksilöllisesti suunniteltuja harjoitteita, joiden tavoitteena on aktiivisena olevien primitiivirefleksien sammuttaminen ja mahdollisten syttymättömien asentorefleksien aktivoiminen. Lisäksi teemme aina myös hermostoa rauhoittavia ja tasapainottavia rytmisiä liikkeitä.
Valmennuksessa
Testaan hermostosi tilaa erilaisten liiketestien avulla
Tunnistetaan aktiivisena olevia primitiivirefleksejä ja kehittymättömiä asentorefleksejä
Harjoitellaan refleksien sammuttamista ja vahvistamista erityisillä liikeharjoitteilla
Opit rentoutumistekniikoita hermoston rauhoittamiseksi
Saat yksilöllisen harjoitusohjelman, joka tukee refleksityöskentelyäsi tapaamisten välillä
Ensimmäisessä tapaamisessa kartoitan hermostosi tilaa erilaisten liiketestien ja keskustelun avulla. Näin voimme tunnistaa, mitkä refleksit vaikuttavat haastavasti
kehosi toimintaan. Harjoitukset kohdistetaan yksilöllisesti juuri niihin osa-alueisiin, joissa hermosto kaipaa tukea, jotta kehosi ja mielesi voivat löytää tasapainon.
Harjoitteet ovat yksinkertaisia liikesarjoja, joita tehdään yleensä maaten tai istuen. Joitakin refleksejä hoidetaan enimmäkseen tapaamiskerroilla, mutta saat aina kotiharjoitteisiin myös selkeät ohjeet, tarvittaessa myös videoituna.
Harjoitteiden avulla keho voi löytää uudenlaisen tasapainon, joka tuntuu niin kehossa kuin mielessä. Harjoituksia tehdään säännöllisesti, useita kertoja viikossa tai jopa päivittäin, ja ensimmäiset vaikutukset voivat parhaimmillaan näkyä jo muutamassa viikossa.
Käynneillä keskitymme refleksityöskentelyyn, mutta arjessa tehtävät kotiharjoitteet ovat avainasemassa. Lempeällä ja säännöllisellä harjoittelulla hermosto saa mahdollisuuden rauhoittua ja vahvistua joustavammaksi.
Refleksiharjoitteet eivät ole suorittamista, vaan ne kutsuvat pysähtymään, hengähtämään ja kuuntelemaan itseäsi. On tärkeää, että harjoituksia tehdessäsi olosi on mahdollisimman turvallinen ja levollinen – silloin hermosto voi alkaa vähitellen säädellä itseään paremmin.
Monelle tämä voi olla täysin uusi tapa suhtautua kehoon ja mieleen. Yksin ei tarvitse kuitenkaan pärjätä. Kuljemme tätä polkua yhdessä, askel kerrallaan. Sinä määräät tahdin, minä olen oppaanasi siinä missä apua tarvitset.

Primitiivirefleksit aikuisella
Primitiivirefleksien kanssa työskenteleminen ei ole pikaratkaisu mihinkaan haasteisiin, mutta monesti jo melko lyhyessä ajassa voit huomata helpotusta arjen haasteissa. Koska olemme eläneet näiden aktiivisten primitiivirefleksien tai syttymättömien asentorefleksien kanssa vuosikymmenien ajan, ne ovat jo kiinteä osa meitä. Keho on oppinut kompensoimaan näitä fysiologisesti, jolloin uuden mallin oppiminen voi viedä jonkin aikaa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että refleksihaasteet eivät tee sinusta viallista tai huonompaa, eikä sinun alkukartoituksen jälkeen ole pakko muuttaa mitään, ellet tahdo. Monet kuitenkin kokevat helpotusta saadessaan tietoa siitä, mistä esimerkiksi kykenemättömyys rentoutua tai muut haasteet voivat johtua – ja että niille voi halutessaan tehdä jotain.
Tärkeää on myös tiedostaa, että alkukartoitus ei koskaan velvoita sinua jatkamaan valmennusta. Voi olla, että tällä hetkellä sinulla ei ole siihen aikaa, tai että elämäntilanteesi ja hermostosi on niin virittynyt, ettei harjoitteiden tekeminen edes ole järkevästi mahdollista. Itse valmennuksen voit aloittaa juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii.
Kenelle sensomotorinen valmennus sopii?
Jos tunnistat itsesi seuraavista tilanteista, sensomotorinen valmennus voi olla hyödyksi sinulle:
Sinulla on vaikeuksia rentoutua - vaikka tekisit mitä, et saa kierroksia laskemaan
Istuminen ja työskentely pöydän ääressä on hankalaa- istut mielummin sohvalla tai lattialla- yleensä jalkojesi päällä
Stressi vaikuttaa elämääsi merkittävästi ja uuvuttaa sinua- tuntuu että päässäsi ei ole kaistaa kaikelle
Sinulla on keskittymis- tai oppimisvaikeuksia.
Kärsit kehon jännitystiloista tai epämääräisistä kivuista, jotka helpottavat hierojakäynnin jälkeen vain vain hetkeksi
Tunnet itsesi ärsykeherkäksi- äänet, valot, hajut, vaatteet ärsyttävät hermostoasi

Monet asiakkaani ovat kertoneet, että valmennuksen myötä heidän kehonsa on rentoutuneempi, unenlaatu on parantunut ja stressinsietokyky on kasvanut. He ovat kokeneet saavansa enemmän voimavaroja kun arjen pienet vastoinkäymiset ovat asettuneet oikeisiin mittasuhteisiin. Moni on myös huomannut kehon jännitystilojen helpottaneen.
Jotkut ovat kertoneet keskittymiskykynsä parantuneen ja aistiyliherkkyyksien vähentyneen, mikä on tehnyt elämästä kevyempää ja arjesta miellyttävämpää.
Sensomotorinen valmennus voi auttaa myös sinua palauttamaan hermostosi tasapainon ja löytämään tien kohti rentoutta, hyvinvointia ja parempaa arkea. Se ei tapahdu hetkessä, mutta refleksityöskentelyyn käytetty aika on parhaimmillaan läsnäoloa, itseneensä uudelleen tutustumista ja rakastumista.
Koska kun hermostosi voi hyvin, koko kehosi ja mielesi voivat paremmin.
Onko sinulle kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä - varaa itsellesi maksuton, 30 minuutin Lempeä ensikohtaaminen- videopuhelu kanssani niin jutellaan lisää!
Jos hermostoasiat kiinnostavat, voit myös ladata itsellesi maksuttoman Lempeyden muistikirjan. Liityt samalla Hyvän mielen kirjeeni tilaajaksi ja saat viikoittain vinkkejä ja ajatuksia liittyen rentoutumiseen, stressin vähentämiseen ja hyvään oloon.
Kaunista päivää sinulle, olet tärkeä!
Lempeydellä,
Janna

Comentários